Trafikregler och böter i Spanien

Att hyra och köra bil är ofta enkelt och smidigt men som i alla andra länder finns det många trafikregler i Spanien att följa. Om du ska besöka och köra i stora städer som Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza bör du förbereda dig på bilköer, helst vid rusningstider samt att det ibland kan vara svårt att hitta parkering. Försök att lära in de vanligaste parkerings- och trafikreglerna innan du åker så att din bilfärd blir säker och att du undviker problem med polisen.

För att få köra en bil i Spanien så måste du vara 18 år och för att hyra en bil måste du vara minst 21 år. Om du planerar att köra en utlandsregistrerad bil behöver du körkort, pass, reflexvästar. Reflexvästar kan köpas på de flesta stormarknader i Spanien. Du ska också ha med extra lampor samt eventuella verktyg för att byta lampor. Du skall också ha med ett extra par glasögon om du använder glasögon. Säkerhetsbälte är obligatoriskt för alla passagerare i bilen. Barn under tre år skall åka i bilbarnstol. Högsta tillåtna hastighet är 120km/h. Det förbud att använda detektorer och blockerare för hastighetskameror. Halvljus skall användas om det råder dålig sikt under dagtid. Utländska medborgare måste registrera sina fordon om de ska stanna i Spanien.

Hjälm är obligatoriskt för cyklister som är under 16 år. Som föräldrar till ett barn som inte bär hjälm kan du få böter på 200 Euro. Cyklister har alltid företräde i trafiken. Det finns inga hastighetsregler för cyklar. Motorvägar är det inte tillåtet att cykla. Fotgängare som upptäcks bryta mot trafikreglerna kan komma att avkrävas ett alkohol- och drogtest.

Det är förbjudet att använda tutan mellan kl. 23.00 och kl. 06.00 inom tätbebyggt område. Tuta får endast göras i nödsituationer eller som en varning för att förhindra krock eller olycka. Det är förbjudet att använda mobiltelefon när du kör. Använder du mobiltelefonen kommer du få böta om du blir påkommen.

Det är inte tillåtet att använda heltäckande hörlurar när man kör, handsfree till mobilen är dock okej.

Böter i Spanien

Förenklat kan man säga att om du kör under 10 km/h för fort riskerar du inga böter. Om du kör mer än 10 km/t för fort är bötesbeloppet 100 euro upp till att du kör 30 km/h för fort. Hastigheter över 31-40km/h kostar ungefär 140 euro. Maximala boten för fortkörning i en vanlig personbil är 520 euro. Max tillåtna alkoholhalt i blodet är 0.5 g/l. Bötesbeloppet för den som kör bil påverkad av alkohol med en promillehalt på över 0,8 promille är 1000 Euro. Om brottet upprepas under samma år höjs bötesbeloppet till 2000 Euro. Böter vid körning påverkad av droger är 1000 Euro. Polisen kan bötfälla ett fordon utan att stoppa det. Du kan få 50 % rabatt på böter om böterna betalas tidigt, vilket är 20 dagar.

Hastighetsgränser i Spanien

Generellt gäller att i tätorter max 50 km/h, på landsbygden max 90 km/h och på motorvägar max 120 km/h. Det planeras för att höja till 130 km/h på vissa motorvägar.

Vägnätet i Spanien

Vägnätet består av avgiftsbelagda motorvägar, avgiftsfria motorvägar, fyrfältsvägar, vägar med dubbla körfält och vanliga landsvägar. De flesta motorvägarna i Spanien är avgiftsbelagda och du kan ofta betala med kort. Om du vill du köra igenom biltullarna utan stopp måste du köpa en transponder. Det finns två olika typer av motorvägar, autopista och autovia. Autopista är betalmotorvägar medan autovía är gratis att köra på.

Om du ska hyra en bil i Spanien kan du söka här. Tips vad du ska tänka på när du ska hyra hittar du här.